Notice: Undefined index: cookies in /home/loonindexb/domains/loonindex.be/private_html/header.php on line 17

Notice: Undefined index: consent_analytics in /home/loonindexb/domains/loonindex.be/private_html/header.php on line 83

Notice: Undefined index: consent_ads in /home/loonindexb/domains/loonindex.be/private_html/header.php on line 84
Loonindex - nieuws in verband met de loonindex

Notice: Undefined index: consent_analytics in /home/loonindexb/domains/loonindex.be/private_html/nieuws.php on line 31

Notice: Undefined index: consent_ads in /home/loonindexb/domains/loonindex.be/private_html/nieuws.php on line 32
30 Oktober 2023

Belgische inflatie vertraagt: wat betekent dat voor uw loon?

De Belgische inflatie is in oktober gedaald naar het laagste peil sinds januari 2021. Volgens de Europese berekeningswijze is in ons land sprake van deflatie, een toestand van dalende prijzen. Wat betekent dat voor uw loon?

Artikel De Tijd
28 Juli 2022

Spilindex alweer overschreden door inflatie: uitkeringen en lonen overheidspersoneel stijgen met 2 procent

Volgende maand gaan de sociale uitkeringen en pensioenen met 2 procent omhoog. In september volgen ook de lonen van het overheidspersoneel. Dat komt omdat de spilindex nog maar eens overschreden is, door de hoge inflatie.

Artikel VrtNws
05 Juli 2022

Planbureau verwacht in augustus en december overschrijding spilindex: stijging uitkeringen, pensioenen en loon overheidspersoneel

Door de hoge inflatie zal de spilindex dit jaar nog twee maal overschreden worden, dat voorspelt het Federaal Planbureau. Dat zou gebeuren in augustus en december, in beide gevallen is dat een maand sneller dan eerder was voorspeld. Dat betekent dat op een jaar tijd de uitkeringen en de ambtenarenlonen vier keer met telkens twee procent zouden worden verhoogd. Ook in maart 2023 voorspelt het Planbureau overigens al een overschrijding van de spilindex.

Artikel vrtnws.be
05 April 2022

Spilindex deze maand wellicht weer overschreden, vierde keer in negen maanden tijd

De spilindex zal deze maand wellicht nog eens overschreden worden. Dat verwacht het Planbureau. Als dat ook effectief gebeurt, is dat de vierde keer in negen maanden tijd.

Artikel VrtNws
30 Maart 2022

Lonen blijven stijgen door torenhoge inflatie van 8 procent: waarom werkgevers niet dol zijn op "loonindexering"

De inflatie blijft maar stijgen en onze lonen, die stijgen dus mee. Maar werkgeversorganisaties trekken aan de alarmbel, want zo'n automatische loonstijging zou niet goed zijn voor onze economie. Financieel expert, Michal Van Droogenbroeck, legt in "Laat" nog eens uit hoe dat allemaal in elkaar zit.

Artikel VrtNws
25 Februari 2022

Spilindex weer overschreden door inflatie: uitkeringen, pensioenen en lonen overheidspersoneel stijgen met 2 procent

De sociale uitkeringen en pensioenen gaan volgend maand met 2 procent omhoog. In april stijgen ook de lonen van het overheidspersoneel met 2 procent. Dat komt omdat de spilindex nog maar eens overschreden is door de hoge inflatie. Vooral door de hoge energieprijzen is het leven een pak duurder geworden.

Artikel VrtNws
01 Februari 2022

Spilindex dan toch niet opnieuw overschreden in april? Planbureau hield geen rekening met energieakkoord

Het Federaal Planbureau verwachtte dat de spilindex wellicht in april opnieuw werd overschreden, waardoor de sociale uitkeringen en de lonen van het overheidspersoneel voor de vierde keer in amper negen maanden tijd zouden verhoogd worden. Maar het Federaal Planbureau heeft geen rekening gehouden met het energieakkoord en dus is het plots toch niet meer zo zeker dat de spilindex in april overschreden wordt.

Artikel VrtNws
04 Januari 2022

Spilindex wordt in februari weer overschreden: uitkeringen en ambtenarenweddes stijgen met 2 procent

Het Federaal Planbureau verwacht dat de spilindex in februari opnieuw wordt overschreden. Dat blijkt uit de nieuwste vooruitzichten. Dat betekent dat de uitkeringen in maart en de ambtenarenweddes in april opnieuw zullen stijgen. De vorige overschrijding dateert van december 2021.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/04/spilindex-belga/#
07 December 2021

Spilindex wellicht nog deze maand overschreden, uitkeringen en lonen stijgen begin 2022 alweer met 2 procent

De uitkeringen en de lonen van het overheidspersoneel zullen wellicht begin volgend jaar al met 2 procent stijgen. Het Planbureau verwacht immers dat de spilindex al deze maand opnieuw overschreden zal worden. Ook in augustus was dat het geval en mogelijk volgt volgende zomer nog een indexstijging. Dat wordt dan de derde in zowat een jaar tijd.

Artikell VrtNws
30 November 2021

Grootste loonstijging in jaren komt eraan door torenhoge inflatie: wie krijgt meer? En wanneer?

Volgend jaar zullen de lonen van bijna 500.000 bedienden met ruim 3,5 procent stijgen. Dat is de sterkste stijging in 13 jaar tijd. In de maanden erna zullen de sociale uitkeringen en de weddes van het overheidspersoneel ook stijgen. Oorzaak? Vooral de sterk gestegen energieprijzen. Die zetten de verschillende systemen van loonindexering in gang. We bekijken eens hoeveel duurder het leven de afgelopen tijd precies is geworden en hoeveel een salaris kan stijgen.

artikel VrtNws
30 Augustus 2021

Eerder dan verwacht: uitkeringen en ambtenarenlonen stijgen met 2 procent, privésector moet nog even wachten

De inflatie in België is deze maand verder opgelopen, tot 2,73 procent. Daardoor is ook de spilindex overschreden, wat betekent dat de sociale uitkeringen, pensioenen en ambtenarenweddes de komende maanden met 2 procent stijgen. In de privésector zal dat later gebeuren.

artikel VrtNws
27 Februari 2020

De spilindex is overschreden: uw uitkering, pensioen of loon bij de overheid gaat omhoog

Sociale uitkeringen en pensioenen stijgen in maart met 2 procent. Dat komt omdat de spilindex is overschreden. In april stijgen ook de weddes van het overheidspersoneel.

Artikel vrtNws
02 Februari 2020

Bejubeld en verguisd: de index, die mee uw loon bepaalt, bestaat 100 jaar

De index, het systeem waarbij de lonen en uitkeringen aangepast worden aan de levensduurte, viert dit jaar zijn 100e verjaardag. In die eeuw heeft de lijst van producten grondige veranderingen ondergaan: van brood en reuzel tot winterbanden en een abonnement op Netflix. "Als je de index volgt, kan je een geschiedenis schrijven van onze consumptiemaatschappij", zegt historicus Peter Scholliers (VUB) in "De ochtend".

Artikel VrtNws
10 Januari 2020

Van winterbanden tot gebitsreiniging: deze nieuwe producten bepalen voortaan hoe snel uw loon stijgt

De prijzen van onder meer alcoholvrije bieren, paraplu's en zonnebrillen bepalen voortaan mee de index in ons land. Dat mechanisme regelt op basis van de stijgende levensduurte hoe snel de lonen en uitkeringen in ons land aangroeien.

Artikel VrtNws
02 April 2019

Gratis openbaar vervoer of het schrappen van de loonindex: de meest opmerkelijke standpunten in de Stemtest 2019

Het "gratis-verhaal" van Steve Stevaert lijkt weer helemaal terug bij de socialisten, die kosteloos openbaar vervoer en gratis doktersbezoeken willen. Dat is maar één opvallende conclusie uit de standpunten die de politieke partijen aanleverden voor de Stemtest 2019. N-VA wil dan weer af van de automatische loonindexering. En komt dat rijbewijs met strafpunten er nu?

Artikel VrtNws
30 Augustus 2018

Spilindex is overschreden: uitkeringen en pensioenen stijgen in september

De inflatie in België is in augustus voor de vijfde maand op rij gestegen. Daardoor is de spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen overschreden. Dat betekent: hogere lonen bij de overheid, hogere uitkeringen en hogere pensioenen vanaf september.

Artikel www.vrt.be
06 Februari 2018

Planbureau verwacht overschrijding spilindex in september 2018

Het Planbureau verwacht dat de spilindex in september dit jaar overschreden zal worden. Als dat gebeurt, zullen sociale uitkeringen in oktober en de weddes van het overheidspersoneel in november met 2% stijgen.

artikel www.vrt.be
30 Mei 2017

Spilindex overschreden: uitkeringen, pensioenen en ambtenarenweddes stijgen met 2%

De spilindex is in mei overschreden, zo meldt de federale overheidsdienst Economie. Dat betekent dat de sociale uitkeringen en de pensioenen in juni met 2 procent omhoog gaan, en de weddes in de openbare sector in juli met 2 procent stijgen.

atrikel deredactie.be
27 Februari 2017

Inflatie op hoogste peil in vijf jaar

De inflatie in België is in februari gestegen naar 2,97 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau in bijna vijf jaar, zo blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst Economie. Elektriciteit en motorbrandstoffen zijn ruim een vijfde duurder dan een jaar geleden.

Artikel redactie
03 Januari 2017

Uitkeringen en ambtenarenlonen stijgen vroeger dan verwacht

De spilindex wordt naar verwachting al in mei overschreden, twee maanden eerder dan aangenomen. Dat blijkt uit de nieuwste analyse van het Planbureau. Dat betekent dat de uitkeringen al in juni en de ambtenarenweddes in juli met 2 procent zullen stijgen.

Artikel Deredactie.be
14 December 2016

Lonen kunnen komende 2 jaar maar met maximaal 1 procent stijgen

De komende twee jaar kunnen de lonen in ons land met maximaal ongeveer 1% procent stijgen. Dat blijkt uit voorlopige berekeningen van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), een overleg- en adviesorgaan van de sociale partners. Binnen die beschikbare loonmarge moeten vakbonden en werkgevers gaan onderhandelen over een effectieve marge voor loonsverhogingen.

Artikel Deredactie.be
29 September 2016

Inflatie zakt tot het laagste niveau in zeven maanden

De inflatie in ons land ligt in september op 1,87 procent. Het is voor het eerst in zeven maanden dat de inflatie onder de 2 procent blijft. De terugval valt voornamelijk te verklaren door het uitdoven van het effect van de btw-verhoging op elektriciteit in september vorig jaar. In augustus bedroeg de inflatie nog 2,16 procent.

Artikel Deredactie.be
30 Mei 2016

In juni stijgen de uitkeringen, in juli de overheidslonen

De spilindex is deze maand overschreden, dat heeft het Federaal Planbureau gemeld. Dat betekent dat volgende maand de uitkeringen zullen stijgen met 2 procent. In juli volgen de overheidslonen.

Artikel deredactie.be
05 April 2016

Spilindex zou al in mei overschreden worden

De spilindex zou al in mei overschreden worden, zo verwacht het Planbureau. Daardoor zouden de sociale uitkeringen in juni en de overheidslonen in juli automatisch met twee procent stijgen.

Artikel Deredactie.be
31 Maart 2016

Lonen stijgen sneller dan verwacht

In 2016 eindigt de indexsprong en de lonen en uitkeringen zullen dit jaar en begin volgend jaar stijgen. Goed nieuws dus, al valt het te betwijfelen of u met dat loon ook meer zult kunnen doen. De regering had alleszins niet gerekend op deze vroege indexsprong.

Artikel Deredactie.be
30 Maart 2016

Inflatie voor het eerst sinds eind 2012 boven 2 procent

De inflatie in België is in maart gestegen tot 2,24 procent. Dat is het hoogste niveau sinds eind 2012, zo meldt de federale overheidsdienst Economie woensdag.

Artikel De Morgen
30 Maart 2016

Inflatie voor het eerst sinds eind 2012 boven 2 procent

De inflatie is in maart gestegen tot 2,24 procent. Dat is het hoogste niveau sinds eind 2012. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. Het leven is dus gemiddeld duurder geworden, maar de spilindex is niet overschreden. Er is wel een contrast met de rest van de eurozone, waar de inflatie veel te laag blijft.

Artikel Deredactie.be
21 Oktober 2015

Nieuwe energieheffing neemt opnieuw hap uit indexsprong

Na de btw-verhoging op elektriciteit holt nu ook de nieuwe Vlaamse energieheffing de (federale) indexsprong uit. De prijsstijging wordt immers meegerekend in de automatische indexering van de lonen, weet De Tijd.

Artikel DeMorgen.be
28 Augustus 2015

Regering verrekent duurdere elektriciteit toch in de index

De btw-verhoging op elektriciteit zal dan toch mee verrekend worden in de index. Dat is een overwinning van de "linkse" op de "rechtse" partijen in de regering. Als dat niet gebeurd was, zou het nog langer duren voor de lonen worden aangepast aan de levensduurte. Vicepremier Kris Peeters: "Gewone mensen zullen sneller hun indexering krijgen."

Artikel deredactie.be
22 April 2015

Kamer keurt wetsontwerp indexsprong goed

De plenaire Kamer heeft vanavond het wetsontwerp dat de indexsprong mogelijk maakt, goedgekeurd. Dat gebeurde met 79 stemmen voor van de meerderheid tegen 55 stemmen van de oppositie.

Artikel deredactie.be
07 April 2015

Overschrijding spilindex in januari 2016

De spilindex, het mechanisme dat onze lonen mee laat stijgen met de kosten van het leven, zal in januari volgend jaar overschreden worden. Dat blijkt uit de nieuwe maandprognoses van het Planbureau. De gemiddelde jaarinflatie zou dit jaar uitkomen op 0,2 procent, en volgend jaar op 1,2 procent

Artikel deredactie.be
18 Maart 2015

Commissie keurt na 15 uur indexsprong goed

De Kamercommissie Sociale Zaken heeft vanochtend om 5 uur de artikels goedgekeurd van het wetsontwerp dat de indexsprong invoert. De zitting duurde maar liefst 15 uur.

Artikel Deredactie.be
18 Februari 2015

Regering wil huurprijs buiten indexsprong houden.

De regering-Michel is niet van plan de indexsprong ook in te voeren voor de huurprijzen. Daardoor zouden lonen en uitkeringen niet meestijgen met de levensduurte, maar de huurprijzen wel. Dat schrijft De Tijd. Oppositiepartijen SP.A en Groen en de vakbonden zijn niet te spreken over het plan.

Link Deredactie.be
03 Februari 2015

Lagere prijzen, meer vreugde voor u?

Niemand betaalt graag te veel voor zijn aankopen en de recente prijsdalingen voor tal van producten geven u wellicht een financieel opkikkertje. Zoals aan alles "heb elk nadeel ook zijn voordeel" en omgekeerd.

Artikel Deredactie
06 Januari 2015

Geen overschrijding spilindex en nulinflatie in 2015

Het Planbureau verwacht in 2015 geen overschrijding van de spilindex. Het Planbureau verlaagt ook de inflatievooruitzichten voor dit jaar: waar vorig maand nog werd uitgegaan van een jaarinflatie van 0,3 procent, wordt nu een inflatie verwacht van 0 procent.

Artikel Deredactie
23 December 2014

Het leven is voor 2e maand op rij goedkoper geworden

Het leven is voor de tweede maand op rij goedkoper geworden: de inflatie loopt deze maand verder terug van -0,11 procent tot -0,38 procent. De gemiddelde inflatie over 2014 bedraagt 0,34 procent. Dat meldt de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie.

Artikel Deredactie
15 November 2014

Index aangepast met scangegevens supermarkten

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) gaat de indexkorf aanpassen aan de hand van de scangegevens van de kassa's van supermarkten. Dat betekent dat de loonindexering nog langer op zich zal laten wachten, schrijft De Morgen.

Artikel Deredactie
08 Oktober 2014

Indexsprong is meevaller voor Vlaamse begroting

De indexsprong van de regering-Michel is een meevaller voor de Vlaamse, Franstalige en Brusselse regeringen. Daardoor kunnen die eenmalig een loonsverhoging overslaan van hun ambtenaren en onderwijsmensen.

Artikel Deredactie
07 Oktober 2014

Volgende overschrijding spilindex verwacht in maart

Het Federaal Planbureau verwacht de volgende overschrijding van de spilindex pas in maart 2015, een maand later dan tot nu toe voorspeld was. Dat betekent dat de sociale uitkeringen pas in april en de overheidswedden pas in mei met 2 procent zullen worden opgetrokken.

Artikel Deredactie
29 September 2014

Belgi voor het eerst sinds 2009 in deflatie

De inflatie is in België in september gedaald naar -0,12 procent, van 0,02 procent in augustus. De inflatie wordt hiermee voor het eerst negatief sinds november 2009, toen ze eveneens -0,12 procent bedroeg. Dat meldt de FOD Economie. Deflatie kan nefast zijn voor de prille economische groei.

Artikel Deredactie
28 Augustus 2014

Inflatie op laagste niveau sinds november 2009

De inflatie in België komt in augustus nog amper boven nul uit. Ze daalde van 0,34 procent in juli naar 0,02 procent. Dat is het laagste peil sinds november 2009 (-0,12 procent). Dat meldt de federale overheidsdienst Economie.

Artikel Deredactie
03 Juni 2014

Spilindex dan toch pas in december overschreden

De spilindex zou dan toch pas in december worden overschreden, een maand later dan in mei was verwacht. Dat blijkt uit de jongste vooruitzichten van het Federaal Planbureau.

Artikel HLN
27 Mei 2014

Belgische inflatie nu op laagste peil sinds 2009

In mei is de inflatie in ons land gedaald tot 0,36%. Dat is het laagste peil sinds december 2009, aldus de FOD Economie.

Artikel Deredactie
30 April 2014

Hoeveel loon pakt de N-VA u af? - Chris Serroyen

Ook dat dovemansgesprek gezien vorige week in "Terzake" tussen Liesbeth Homans (N-VA) en prof. Jan Vranken? Het moest over zijn boek "Thatcher aan de Schelde gaan". Maar ik herinner me vooral dat doorzichtige afleidingsmanoeuvre van Homans: u kent mij niet!

Artikel Deredactie
29 April 2014

Inflatie daalt in april naar laagste niveau sinds eind 2009

De inflatie is in april van 0,89 procent naar 0,62 procent gedaald en bereikt daarmee haar laagste niveau sinds december 2009, toen ze 0,26 procent bedroeg. Dat blijkt vandaag uit de consumptieprijsindex van de federale overheidsdienst Economie.

Artikel Deredactie
01 April 2014

Planbureau ziet inflatie volgend jaar aantrekken tot 1,3 procent

De inflatie, die al twee maanden lager ligt dan 1 procent, zal tot en met het eerste kwartaal van 2015 amper boven dat niveau uitkomen. Nadien trekt de inflatie aan, om over het hele jaar 2015 uit te komen op 1,3 procent. Dat blijkt uit nieuwe inflatievooruitzichten van het Planbureau.

Artikel Deredactie
28 Maart 2014

Inflatie daalt verder tot 0,89 procent

Deze maand daalt de inflatie verder, van 0,97 naar 0,89 procent. De inflatie bereikt hiermee haar laagste niveau sinds november vorig jaar. Toen lag de inflatie op 0,81 procent. De consumptieprijsindex van de maand maart 2014 bedraagt 100,72 punten en stijgt deze maand met 0,06 punt. Dat maakt de FOD Economie bekend.

Artikel Deredactie
20 Maart 2014

Vriendelijk voor grote vissen, maar streng voor kleine

Kritiek op verborgen indexsprong

Artikel Deredactie
12 Februari 2014

Planbureau stelt verwachte gemiddelde jaarinflatie naar beneden bij

Het Federaal Planbureau stelt de verwachte gemiddelde jaarinflatie in 2014 naar beneden bij van 0,9 naar 0,8 procent.

Artikel DeStandaard
12 Februari 2014

VBO wil loonvormingsproces versoepelen

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wil het systeem van de index versoepelen. Binnen het sociaal overleg moet kunnen worden beslist om de index niet louter en alleen aan een loonsverhoging te besteden, maar ook andere keuzes te maken. Dat is een van de punten uit het verkiezingsmemorandum van de Belgische werkgeversorganisatie.

Artikel Deredactie
11 Februari 2014

Duurdere groenten stuwen inflatie boven 1%

De inflatie is in januari gestegen tot 1,14 procent. Het is voor het eerst in vijf maanden dat de inflatie boven de 1 procent klimt. Vooral groenten, woninghuur, riolering en afvalwaterzuivering, publieke ziekte- en brandverzekering werden duurder. Motorbrandstoffen, vliegtuigtickets, buitenlandse reizen en vlees werden dan weer goedkoper.

Artikel Dereactie
21 Januari 2014

Economie aanzwengelen doe je niet door koopkracht te verlagen

SP.A-voorzitter Bruno Tobback is niet te spreken over het voorstel van ondernemersorganisatie Unizo om de index twee jaar te blokkeren. "Wat ze voorstellen, is om de lonen en de pensioenen in dit land te devalueren", zegt Tobback. "De economie aanzwengelen doe je niet door de koopkracht van de mensen te verlagen

Artikel Dereactie
07 Januari 2014

Wellicht geen indexering in 2014

De volgende overschrijding van de spilindex zou maar plaatsvinden in december 2014. Dat blijkt uit prognoses van het Federaal Planbureau. De verschuiving is volledig op naam te schrijven van de verlaging van de btw-voet op elektriciteit.

Artikel Dereactie
07 Januari 2014

Dit jaar geen opslag door indexering

Paul D'Hoore legt uit

Artikel De Morgen
24 December 2013

Kreeft en dvd-spelers uit, couscous en tablets in de indexkorf

Vanaf 1 januari verdwijnt een aantal producten uit de indexkorf, maar er komen er enkele nieuwe bij. Dat blijkt uit het verslag van de Indexcommissie, waarover De Tijd en De Standaard berichten.

Artikel Dereactie

Notice: Undefined index: cookies in /home/loonindexb/domains/loonindex.be/private_html/footer.php on line 10

Notice: Undefined index: consent_analytics in /home/loonindexb/domains/loonindex.be/private_html/footer.php on line 13

Notice: Undefined index: consent_ads in /home/loonindexb/domains/loonindex.be/private_html/footer.php on line 14
cookies disclaimer